
Şehirde yaşayan her insanın can ve mal güvenliği için binalarda yangın güvenliği konusuna büyük bir öncelik verilmesi gerekiyor. Binalarda oluşması muhtemelen yangın tehlikesinin en önemli nedenlerinden bir tanesi de çatılar olabiliyor. Bu yüzden gerek işyeri olan, gerek ev olan gerekse sosyal yaşamda ortak kullanıma sahip bir bina olan tüm yapıların Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’e uygunluğuna özen göstermek gerekiyor. Çatılarda oluşması muhtemel yangın tehlikesine karşı alınacak önlemler zorunluluk olarak ortaya konuyor. Buna bağlı olarak çatılarda yangına dayanıklı, alev alması zor olan malzemelerin kullanılması gerekiyor. Hatta belirli bir yükseklikte olan binalarda yalnızca yanmaz malzemelerin kullanılabileceği belirtiliyor.
Binalarda kullanılan yanıcı malzemeler yüzünden küçük bir ev yangını olarak başlayan yangının büyük bir felakete dönüşmesine zemin hazırlanabiliyor. Bu nedenle yangın yönetmeliğinde özellikle yapılarda yanmaz ya da zor alev alan malzemelerin kullanımı zorunlu hale getiriliyor.
Binalardaki yangın tehlikesini artırabilecek unsurlardan bir tanesi de çatılar. Maalesef ki ağırlıklı olarak çatılarda ciddi oranda yanıcı ve kolayca alev alabilecek malzemeler kullanılıyor. Bu durum da çatılarda bir çeşit petrol örtüsü oluşturulması anlamına geliyor. Binanın üstünde petrolden bir örtü olduğunda tahmin edileceği üzere ciddi zararlara, can ve mal kayıplarına sebep olan yangın felaketleri kaçınılmaz oluyor.
Ayrıca son dönemlerde çatılarda hafif malzemelerin kullanılması çatı örtüsünün çok kısa zamanda deforme olmasına sebep oluyor. Buna bağlı olarak orta ölçekteki bir fırtına kolayca çatıyı uçurabiliyor, dolu ve sağanak yağış yüzünden çatı örtüsü zarar görebiliyor ya da küçük bir kıvılcımla büyük bir yangın felaketi oluşabiliyor.
Tüm bu sebeplerden dolayı yönetmelik ile birlikte Broof sınıfı malzemelerinin çatılarda kullanılması zorunlu hale getirildi. Fakat henüz yeterli denetim yapılamadığı için maalesef ki insanlar binalardaki yanıcı çatı örtülerinin altında yaşamaya devam ediyorlar. Bu da insanların her an büyük bir yangın felaketiyle karşı karşıya kalma ihtimalini artırıyor. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik buradan detaylı bir şekilde incelenebilir.
Genellikle çatı katmanlarının en altında ahşap ya da OSB, orta katmanda petrol türevi olan su yalıtım malzemesi, en üst katmanda ise petrol türevi olan çatı kaplama malzemesi bulunuyor. Ancak bu uygulamalar her daim yangına adeta davetiye çıkarıyor. Çünkü yönetmeliğe göre insanların can ve mal güvenliğinin tehlikeye atılmaması için petrol türevi olan, OSB ya da ahşap gibi kolayca alev alabilecek malzemelerle yapılmış olan çatıların en üst katmanda bulunan kaplaması yalnızca yanmaz malzemelerle yapılabilir. Ahşap gibi kolayca alev alabilecek bir malzemeden yapılan çatılarda çatı yüzeyi yalnızca yanmaz malzemeler ile örtüldüğünde bir yangın durumunda alevlerin ilerlemesinin önüne geçmek ve yangını büyük bir felakete dönüşmeden kontrol altına alabilmek mümkün olur.
Özellikle yüksek binalar ile bitişik nizam yapılarda çatı taşıyıcı sistemi ve çatı kaplamalarının yalnızca yanmaz malzemelerden yapılması gerekiyor. Ağırlıklı olarak Marmara bölgesindeki hem yüksek hem de bitişik nizam olan yapılar göz önünde bulundurulduğunda bu zorunluluğun ne kadar hayati bir önem taşıdığı ortaya çıkıyor.
Megaron Çatı Teknolojileri, çatılarda yangın tehlikesini ortadan kaldırmak ya da en aza indirmek ve ufak bir yangının büyük bir felakete dönüşmesini önlemek için tüm uygulamalarını yangın yönetmeliğine uygun şekilde gerçekleştirir. Çatılarda yalnızca yangına dayanıklı ya da çok zor alev alan malzemeler kullanır. Bu sayede Megaron Çatı Teknolojileri’nin bulunduğu yapılarda çatının uzun ömürlü ve konforlu kullanımının yanı sıra yangın, fırtına ya da sağanak yağış gibi doğal ya da doğal olmayan felaketlere karşı güvenilirliği de ön plana çıkmış olur. Megaron Çatı Teknolojileri, evinizin çatısındaki şıklığı, konforu ve uzun ömürlülüğü, güven ile daima destekler.
Yetkilimizin sizinle irtibata geçebilmesi adına Hizmet Talep Formunu doldurmak için tıklayınız.